torstai 22. lokakuuta 2009

Varoitus

Seuraavaa tekstiä ei suositella kenellekään.

Vituttaa, raskaasti. Ahistaa, surettaa, itkettää. Samalla kuitenkin ymmärtää. Ja pohjalla on pieni ilokin.

Meidän päivään on taas kuulunut paljon surua ja murhetta, mutta myös iloa ja toivoa. Mut mennään ihan vaikka aikajärjestyksessä. Aamulla mä tutkailin Kaapelin jalkaa. Musta se oli taas vähän parempi. Kävin muun sakin kanssa aamulekillä ja Carron kanssa "pakollisilla" omassa pihassa. Aikataulu oli sikatiukka, enkä jaksanut paistaa ensihätään Särölle jauhelihaa. Nappulat turvotettiin siihen sikakalliiseen tonnikalanhajuiseen kanaan (Applaws). Ei maittanut. Suunnilleen lähti pakoon, kun näki kupin. Meikä alusvaatteisillaan aamulla seitsemältä sit ruskistaan kanan jauhelihaa. Ei maistunut. Jätin Särön huoneeseen kahden eri ruokakupin kanssa: toisessa pelkkää nappulaa, toisessa kahta erisorttia kanaa, makkaraa ja nappulaa. Huoli oli iso. Kotiintulessa koskemattomat kupit odottivat Särön kanssa. Ahisti.

Töistä soitin eläinklinikalle: tuonko Carroa ollenkaan, kun oli jo parempi. Päädyttiin, että tuon. Ihan varmuudenKIN vuoksi. Jalka oli lähtenyt paranemaan oikein hyvin. Pieni turvotus ja kuumuus kuuluu kuvaan. Jääpussia, lepoa ja varottava hyppyjä esim. sohvalta alas. Pieni toivonkipinä nousi. Eläinklinikalla oli samalla joukkari silmistä. Kysyin, josko sattuisi olemaan peruutuksia. Sattui! Varasin Hiisille ajan. Carro kotiin ja Hiisi autoon. Ja tähän väliin täytyy sanoa, että on noita koiria kaikenlaisia.. ja niin on kyllä omistajiakin. Anteeks nyt vaan. Meitä melkein vastapäätä istui mies, jonka koira puri (!!) mistä kaulaan niin, että verta alkoi tulemaan.. Ihan oikeasti. Tsiisus. Lisäksi osa käveli kynsillään kiskoen, osa vikisi ja vapisi odotustilassa.. Niin, monta oli koiraa, mutta niin oli omistajaakin. Kuka mitäkin halua.. Ehkä.

No mutta. Hiisin silmät peilattiin. Diagnoosi: Pra- aste vaikea. Sekundäärisenä löytönä kaihi, pra:n aiheuttama. Hiisi siis tulee sokeutumaan. Aikaa siihen ei tiedetä. Itkettää. Tiedän, että koirat sopeutuvat. Tiedän, että se etenee: ei tule, kuin salama kirkkaalta taivaalta. Mutta miten selität koiralle, että "ei mitään hätää. Me ollaan sun kanssa" !? Et mitenkään. Mua NIIIN paljon sattuu ja ahistaa! Miten mei olla osattu ymmärtää aikasemmin?! Miten monta kertaa mä oon huutanut Hiisille, kun se on tömännyt johonkin shelttiin kovasta vauhdista. Luullen, että se tohottaa aivot narikassa.. Kaduttaa niin!! Mä tiiän, että kyllä se tästä. Jne. Mut silti, omalla kohalla, se on ihan eri juttu.

Mä kuitenkin uskon, että kaikilla, paskallakin, on tarkotuksensa. Ehkä mun pitää Hiisin kanssa käydä tää läpi. Shelteillähän on kans Pra:ta. Nyt mä tiedän omakohtasesti, mistä on kyse. Mä oon myös vakaasti sitä mieltä, että KUN sheltit saa geenitestin (vesikoirilla se jo on), ollaan me paljon PALJON rikkaampia. Nythän shelttiväki karttaa kantajia, kuin ruttoa. Sit me voidaan käyttää kantajia, jopa sairaita, terveille (geneettisesti) koirille. Geenipoli ei supistu ja rotu voi paremmin. Ja pra vähenee. Nyt tää on IHAN hakuammuntaa.

Sit loppuun vielä ilon pilkahdus. Ruskistin Särölle kanan jauhelihaa, lisäsin paistettaessa pannuun vettä. Panin nappulat likoamaan jauhelihavesimössöön ja menin kolmen pojan kanssa piiiiitkälle lenkille. Kotiintullessa Särö jo odotti ruokaa! Lisäsin tonnikalanhajuisen kanamössön sekaan ja kuppi kiilsi tyhjyyttään!! Innostuneena hain lopun säilykekanan ja kippasin kuppiin. Söi senkin. Jospa se tästä..

12 kommenttia:

 1. Toivotaan että Hiisi saa pitää näkönsä vielä pitkään. Kumpa me tosiaan saataisiin testit shelteillekin pian niin olisi osa näistäkin murehista siltä osin vähemmällä.
  Onnea ja iloa loppuvuoden jännittäviin hetkiin :)

  VastaaPoista
 2. Voi Hiisi-pieni-rakas..
  Nyt vaan rauhallista eloa ja laatuaikaa Hiisin kanssa. Se sopeutuu kyllä, ihana kikkara <3

  Sirkku

  VastaaPoista
 3. Voi tsemppiä Miira sulle kovasti. Toivottavasti Hiisi ei sokeudu pitkään aikaan. Ja koira ei onneksi osaa tällaisia asioita murehtia eikä osaa kaivata ja harmitella mennyttä näköään. Me ihmiset tehdään se niiden puolesta. Hiski on niin elämäniloinen koira, että se sopeutuu varmasti...

  VastaaPoista
 4. Olipahan täällä taas uutisia :-(. Voimia teille molemmille!

  VastaaPoista
 5. Tsemppiä Miira... kyllä suaki koetellaan, mutta kolahti tuo, että kaikella on tarkoituksensa. Niin mäkin aattelen, ja ajan kans ne tarkoitukset sit selvii. Ritunkin kinnervian kanssa eläminen on välistä ollut yhtä hel.....ä, mutta niin se vaan on, että silläkin oli tarkoituksensa, joka selviää seuraavassa Sheltit lehdessä. Ajan myötä saadaan enempi tietoa siitä kenellä kinnervika on ja se voidaan myös huomioida jalostuksessa! Kaikella on tarkoituksensa ja tää tais olla Ritun kintereiden tarkoitus.

  VastaaPoista
 6. No voi kurjuus! Sympatiat Hiisille. :(
  Käyhän lukemassa täältä: rupeltajat.vuodatus.net Charosta, jolla sama tilanne. Jos tulisi jotain vinkkejä.
  PRageenitesti on hyvä. Turhan kallis vaan kun esim parsonien linssiluksaatiogeenitesti on noin 30 € ja PRAgeenitesti 160 € (dollarin kurssista riippuen). Ihmeen iso hintaero...
  Tsemppiä teille ja onnea pennutuksiin! Meillekin pitäisi syntyä parin viikon jälkeen parsoneita ja kylässä on juuri Nukan lapsenlapsenlapsi (Hipin tyttö Tinka).

  VastaaPoista
 7. Iso hali ja rapsutuksia täältä Hiisille! Toivotaan että se oli vasta ennakkovaroitus jostain hyvin kaukana siintävästä joka ei ehkä koskaan toteudu..
  Voimia ja onnenkantamoista loppuvuodeksi.

  VastaaPoista
 8. Voi Miira, voimaannuttavia ajatuksia ja lohduttavia rapsuja Hiisille. En tiedä pra:sta onko se kivulias, mutta ymmärtääkseni koirat kykenee sopeutumaan aika hyvin aistivajeisiin?! Voi tätä elämää aina välillä:/

  VastaaPoista
 9. Miten osaakin elämä koetella... Ei aina ymmärrä. Voimahalit teille kaikille <3

  VastaaPoista
 10. Voimia Miira! Hiisillekin paljon rapsuja ja tsempityksiä <3

  VastaaPoista
 11. Halauksia Miira ja isosti rapsutuksia maailman ihanimmalle Hiisi-herralle! Toivottavasti taudin esiintulo kestää vielä pitkään.

  t. Hanna ja vesikot Siiri ja Vimma

  VastaaPoista